keskiviikko 6. marraskuuta 2013

 

Teknistyvä koti

1930-luku oli tekniikan kulta-aikaa. Monia uusia laitteita keksittiin ja sähkö antoi tuotteiden kehitteliöille rajattomat mahdollisuudet vastata kuluttajien tarpeisiin. Tässä esittelemme muutamia niistä kodin laitteista.





Televisio



Televisio tarkoittaa laitetta, joka kykenee kuvan ja äänen sähköiseen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. televisio tulee Kreikan sanasta ''tele'' ja latinan sanasta ''visio''. Tele tarkoittaa ''kaukana'' ja visio ''näkeminen''. Suomessa televisiota kutsuttiin aluksi näköradioksi. Televisio kehitettiin radiosta. Sen keksijä, John Logie Baird (1888-1946) sai muunnettua liikkuvan kuvan sähköiseksi singnaaliksi. Hän teki siis ensimmäisen laitteen, jolla onnistuttiin näyttää singnaali kuvana. Vuosi oli tällöin 1926. Vuosi tämän jälkeen venäläinen keksijä Leon Theremin loi televisiojärjestelmän. Ensimmäiseksi yleisiä televisiolähetyksiä nähtiin Saksassa v. 1934. Ne olivat mustavalkoisia. Ensimmäisen toimivan väritelevision keksi saksalainen Werner Flechsig v.1938. Se toimi maskijärjestelmällä ja se esiteltiin maailmanlaajuisessa radionäyttelyssä Berliinissä v.1939. Suurin osa nykyisistäkin kuvaputkitelevisioista toimii tällä järjestelmällä. Suomeen televisio päätyi 1950-luvulla. Ensimmäinen julkinen televisiolähetys näytettiin 24.5.1955. Suomen ensimmäinen televisiokanava aloitti toimintansa v.1956. Vuoden päästä sen nimeksi annettiin TES-TV.


Jääkaappi

Jääkaappi on maailman yleisimpiä sähköllä toimivia kodinkoneita. Ensimmäinen jäähdytyskoe tehtiin v.1748. Sen keksijän nimi oli William Cullen, mutta ei löytänyt keksinnölleen käyttöä. v.1805 kehitti amerikkalainen Oliver Evans ensimmäisen jäähdytyskoneen. Taas vuonna 1876 patentoi systeemin, jolla kaasu höyrystyy. Se on osa tyypillistä jäähdytysmenetelmää. Aina 1800-luvun  loppupuolelta 1920-luvun lopulle jääkaapit toimivat myrkyllisillä kaasuilla kuten metyylikloridilla. Kaasujen takia sattui useita onnettomuuksia, jotka johtivat jopa kuolemaan. Kolme yritystä yhdysvalloista alkoi etsimään turvallisempaa jäähdytystekniikkaa, jonka jälkeen freonit keksittiin. Nopeasti tällä tekniikalla toimivat jääkaapit levisivät joka kotiin.


Kuulakärkikynä

File:Bolígrafo birome II edit.jpgKuulakärkikynän keksi Lazlo Biro vuonna 1938. Hän oli esitellyt siitä jo protyyppinsä Budapestin maailmannäyttelyssä vuonna 1931. Kynä toimii niin, että siinä on mustesäiliön päässä pieni kuula. Kun sitä painetaan alustaa vasten kuula vapauttaa mustetta säiliöstä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti